Nej, det är inte Atlantis

2009-02-23 14:23  

Förra veckans spreds nyheten om att Atlantis kanske hade hittats i Google Earth. Men nu har Google förklarat vad bilden egentligen föreställer.

”Är det här Atlantis?” frågade den engelska tidningen The Sun förra veckan.

Det rubriken syftade på var en bild från Google Earth som i sin nya version även visar bilder av havsbotten.

På botten av havet ungefär 100 mil utanför Afrikas västkust avtecknas ett rutnät som är ungefär en fjärdedel av Gotlands yta.

Med lite fantasi är det lätt att se formationen som en stadsplan.

- Det här är fascinerande. Den aktuella platsen är en av de starkaste kandidaterna för Atlantis förmodade läge som det är beskrivet av Platon, sade Charles Orser som är arkeologihistoriker vid New York State University, till The Sun.

Historien om Atlantisfyndet spreds blixtsnabbt via olika nyhetssajter och bloggar.

Andra bloggare som Ogle Earth gick inte på storyn och kallade den direkt för ”Media Stupidity”.

Nu har också Google förklarat vad bilden egentligen föreställer. Det finns inga fördjupningar i havsbottnen som visar ett rutnät.

Linjerna är helt enkelt färdvägarna för de båtar som med hjälp av sonarer mätt upp havsbotten och som råkat bli kvar i kartorna, skriver AFP.

Alltså de kartor som Google använder i sitt nya verktyg ”Ocean”.

Enligt legenden, som tillskrivs antikens stora filosof Platon, var Atlantis en gång i tiden världens mäktigaste rike. Men genom sin maktlystnad vredgade invånarna gudarna som då sänkte ö-riket i havet.

Att fyndet i Google Earth så snabbt kopplades till Atlantis beror bland annat på att platsen överensstämmer väl med en berömd karta från 1669 av den tyska vetenskapsmannen Athanasius Kircher som visar Atlantis påstådda läge utanför Afrikas kust.

Fotnot:

Koordinaterna för ”Atlantis” i Google Earth:

31.254314°N 24.258481°W

Jan Melin

Mer om: Atlantis Google

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer