Nasas vindtunnel betygsätter VM-bollen

2014-06-13 09:30  
Nasas vindtunneltest av VM-bollen visar att den kommer att få en mer kontrollerad bana i luften än den som användes vid förra VM-turneringen. Foto: Nasa

Nasa har testat VM-fotbollens aerodynamik för att se hur den kommer att påverka spelet.

Bollen som används i fotbolls-VM i Brasilien har en helt ny utformning jämfört med den som användes i VM i Sydafrika 2010. Den bollen som döptes till Jabulani fick mycket kritik. Främst från målvakterna då bollbanan var oregelbunden och upplevdes som "övernaturlig".

Nu har Nasa testat årets boll Brazuka som utvecklats av Adidas tillsamman med flera hundra fotbollsspelare.

Den är sammansatt av bara sex fält där den Sydafrikanska hade åtta och en traditionell boll har 32.

Nasa granskade hur luften strömmar runt Brazuka i en vindtunnel där laserljus lyste upp den framrusande röken för att visualisera aeorodynamiken.

Vid sidan av att ha färre fält än Jabulani har Brazuka även en mer skrovlig yta vilket gör att den får en stadigare och mer kontrollerad bana genom luften, skriver Nasa i ett pressmeddelande.

När en traditionell fotboll sparkas iväg blir dess bollbana mest oregelbunden vid hastigheter omkring 50 km/h vilket är en mycket lägre fart än vad spelare i VM-klass normalt presterar. Då handlar det om bollhastigheter på omkring 85 km/h. Det var just vid den farten som den Sydafrikanska fick sin "övernaturliga" bana vilket gjorde många spelare upprörda.

 I Nasas test visar det sig att året boll har sin mest oregelbundna bana vid 50 km/h och sedan stabiliseras vid de de högre hastigheter som VM-spelarna kickar iväg bollen med.

- Jag tror att spelarna kommer att glädjas av årets boll. Den har en mer stabil bana och uppträder mer som en traditionell boll, säger Rabi Mehta, som är chef för Nasas Aero-Physics Branch, i pressmeddelandet.

Jan Melin

Mer om: Fotboll

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer