Nasas uppmaning till alla: ”Bygg våra raketskor”

2017-10-30 16:31  
Nasa har släppt sitt gamla patent på raketskor fritt. Foto: Nasa

Nasa satt länge på ritningen till ett par raketskor – men nu har myndigheten formellt släppt sitt gamla patent fritt. Förhoppningen är att allmänheten ska lösa det sista tekniska hindret, och kanske låta oss flyga som Iron Man.

Astronauternas jet-pack har många år på nacken, och sedan länge har Nasa arbetat med att utveckla en bättre styrning. Lösningen de jobbat på är ett par raketskor, inte helt olika de som Marvel-hjälten Iron Man använder. Men myndigheten har inte fått fart på sin uppfinning.

Nu hoppas Nasa att allmänhetens innovationskraft ska undanröja de sista tekniska hindren, och kanske rent av lyckas utveckla en sko som klarar av att lyfta en människa från jordytan. Därför har Nasa släppt sitt gamla patent fritt, med uppmaningen till alla flygsugna att snickra på skorna.

Patentets design sägs kunna hålla en person i luften, men tyvärr endast i miljöer med låg gravitation. På respektive fot kontrolleras ”gasreglaget” med hälen och tårna. En magnetventil reglerar flödet av flytande bränsle som skjuts ut via att munstycke.

Nasa ser samarbetet med allmänheten som en möjlighet för patentet att ge spinoff-effekter som resulterar i civila produkter. För Outer Places konstaterar Daniel Lockney, chef för Nasas Technology Transfer Program, att myndigheten ständigt utvecklar teknologi avsedd för rymden, som sedan plockas upp av en helt annan industri – exempelvis inom områden som transport.

Drömmen om att flyga som en superhjälte är stark. I sammanhanget bör man kanske ge ett hedersomnämnande till Richard Browning. Britten har lyckats flyga med hjälp av fotogendrivna turbinmotorer från modellflygplan fästa på kroppen.

Hans försök visar dock hur svårt det är att behålla flygkontrollen med motorer fästa på benen. I dag inkluderar flygdräkten ”Daedalus” ingen drivkraft från fötterna.

John Edgren

Mer om: Nasa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer