Nasas rymdmat blev en 3d-utskriven pizza

2020-02-26 12:46  
3d-utskriven pizza. Foto: Beehex

Det började med en 3d-skrivare för astronauter som skulle skapa maträtter från pulver. Arbetet för Nasa ledde att skriva ut pizzor - på jorden.

Astronauterna på den internationella rymdstationen ISS äter enportionsrätter som värms upp i stationens rymdugn, samt frystorkade rätter som blandas med varmt eller kallt vatten. Förråden är avsedda att hålla i sex månader, men Nasa kan behöva ta ett nytt grepp kring matfrågan – inte minst för framtida expeditioner till Mars.

Det är en resa där förråden ska räcka i upp till fem år. Med tanke på hur mycket en människa konsumerar så skulle dagens alternativ utgöra en skrymmande volym som dessutom ger stora mängder sopor ombord.

Lösningen kan vara 3d-utskriven mat. Redan 2013 nappade Nasa på löftet från Systems and Materials Research Corporation (SMRC). Texas-företaget trodde sig kunna leverera en 3d-skrivare som printar stärkelse, protein och fett, berättar Nasa på sin hemsida.

Idén är att förvara exempelvis stärkelse i pulverform medan näringsämnen och smaksättare lagras som vätska eller en en pasta. Materialet blandas med olja eller vatten i skrivarhuvudet och printas sedan.

Ingenjör bakom förslaget

Bakom det ursprungliga förslaget till Nasa låg SMRC-ingenjören Anjan Contractor. Och när finansieringen för projektets andra fas för att förbättra näringsinnehållet dröjde började han att i stället att titta på andra användningsområden än rymden.

Contractor bytte ut pulvren mot färska ingredienser och började utveckla en 3d-skrivare som kunde skapa en pizza utifrån kundens önskemål – komplett med deg, tomatsås, ost och kött. Ingenjören byggde den första prototypen hemma och 2016 grundade han det egna bolager Beehex.

Som marknadsföring åkte Contractor runt med sin maskin och sålde 3d-utskriven lunchpizza vilket ledde till en första finansiering på 1 miljon dollar. Pengarna kom från en restaurangkedja som insåg att tekniken även skulle kunna leverera andra produkter.

Den senaste versionen kan dekorera tårtor och kakor. Det ska dock sägas att Contractors ”Chef 3D” inte är den första 3d-skrivaren som kan printa mat och dekorera bakverk.

Ny maskin ska skriva ut anpassad energibar

Beehex utvecklar nu en maskin som ska kunna skriva ut en energibar där näringsinnehållet är anpassat efter kundens behov, exempelvis utifrån ämnesomsättning eller genetik. Och utvecklingen sker nu i samarbete med US Army, som har tillgång till soldaternas hälsodata.

– Vi försöker koppla den till fysiska data som puls, antal brända kalorier och vätskenivåer. Direkt efter ett träningspass kan folk få en personifierad bar som täcker 30 procent av det dagliga rekommenderade näringsintaget, säger Contractor i Nasas pressmeddelande.

John Edgren

Mer om: Nasa 3D-utskrift

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer