Nasas rymdfarkost är redo för månen

2019-07-22 15:42  
Orion-kapseln, byggd av Lockheed Martin. Foto: Lockheed Martin

Orion-farkosten ska ta oss till månen igen – och vidare till Mars. Nu har Lockheed Martin levererat kapseln för astronauterna.

Under helgens 50-årsjubileum av månlandningen med Apollo 11 meddelade Nasa att deras nya Orion-farkost är redo för sitt uppdrag. Nu har Lockheed Martin placerat sin trycksatta kapsel för astronauterna ovanpå Airbus servicemodul.

– Orion utgör en ny klass av rymdfarkoster, specifikt framtagna för långvariga rymdresor, som åter kommer placera astronauter på månen – och så småningom ska ta de första människorna till Mars, samt föra dem säkert tillbaka. Orion kommer skynda på de vetenskapliga upptäckterna i vårt solsystem, säger Lisa Callahan, chef för Commercial Civil Space på Lockheed Martin i ett uttalande.

50 procent större än Apollo-kapseln

I Florida har farkostens detaljer monterats, allt från datorer till de tolv motorerna, elva fallskärmar samt en värmesköld med en diameter på 4,8 meter. Lockheed Martins design av kapseln för astronauterna påminner om den gamla Apollo-kapseln, men innerutrymme är omkring 50 procent större. Det innebär att den har plats för upp till sex astronauter – mot tre för 60-talsversionen.

Tidigast 2023 är tanken att uppdraget Artemis 3 ska sätta de första astronauterna på månen sedan 1972. Den första uppskjutningen med Nasas Space Launch System-raket är dock planerad till nästa sommar. Under Artemis 1-uppdraget ska den obemannade farkosten lägga sig i omloppsbana runt månen. 2022 är det sedan dags för Artemis 2. Då ska astronauter göra en förbiflygning av månen, ett uppdrag som tar minst åtta dagar.

Väger 20 ton

Hela Orion-farkosten väger 20 ton, där the European Service Module (ESM) står för 13 500 kg. Servicemodulen kan bära med sig 8 600 kg drivmedel, 240 kg vatten, 90 kg syre och 30 kg kväve. Till detta kan den ta en last på 380 kg. En första testflygning av Orion genomfördes redan i slutet av 2014, då en version sköts upp med United Launch Alliance raket Delta IV Heavy.

John Edgren

Mer om: Rymden Nasa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer