Nasas oro: Växande spricka i gigantiska glaciären

2019-02-24 19:00  

Ett isberg till ytan tre gånger så stort som Stockholm riskerar brytas loss från Antarktis shelf-is. Nu oroas Nasa-forskarna över hur det kan trigga ytterligare kalvning.

Nasa-forskarnas observationer har visat en allt större spricka i shelf-isen Brunt i Antarktis. Nu väntas ett 1 700 kvadratkilometer stort isområde brytas loss, rapporterar Daily Mail.

Det skulle inte vara det största isberget som lossnat från Antarktis, men den största från just Brunt under de 100 år som shelf-isen har bevakats av forskare. Enligt Nasa har sprickan varit stabil i nästan 35 år, men nyligen börjat utökas i en allt högre hastighet på upp till 4 kilometer per år.

Läs mer: Forskare larmar: Klimatkaos närmare än väntat

Satellitbilderna visar hur sprickan har växt från 1986 och nu når nästan hela vägen över till ett område benämnt McDonald Ice Rumples och en annan försvagning av isen i området: Halloween Crack.

Oro för forskningsstation nära sprickan

Utöver oron över hur isförlusten kan påverka den kvarvarande shelf-isens hållbarhet så finns det ytterligare en aspekt: Närliggande forskningsstationen British Antarctic Survey’s Halley Station.

Nasa har uttryckt oro över de forskare som befinner sig på forskningsstationen, sett till att det är oklart hur hållbar den kvarvarande isen blir om ett så stort isområde bryts loss.

Angelica Söderberg

Mer om: Nasa Antarktis

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer