Nasas nya satellit ska observera svarta hål och neutronstjärnor

2021-12-09 13:38  

Spacex har skjutit upp en Falcon 9-raket med ett nytt slags satellit ombord. Nasa-teleskopet IXPE ska bland annat observera svarta hål.

Nasas Imaging X-ray Polarimetry Explorer (IXPE) är den första satelliten som kan mäta röntgenstrålar från kosmiska källor, som svarta hål och neutronstjärnor, berättar Engadget.

Klockan 1 natten till torsdag, lokal tid, sköts den upp ombord en Falcon 9-raket från Kennedy Space Center i Florida.

IXPE består av tre teleskop som kan följa och mäta ljusets riktning, ankomsttid, energi och polarisering. Den här informationen kan ge forskare bilder som i sin tur kan leda till mer kunskap om exempelvis neutronstjärnors struktur. 

Läs mer: Vad är det för objekt månbilen Yutu 2 har fått span på?

Forskarna hoppas också att satelliten ska ge svar på ännu obesvarade gåtor kring svarta hål, som hur de slukar upp kosmiskt material. 

– IXPE kommer att hjälpa oss att testa och förfina våra befintliga teorier om hur universum fungerar. Vi kan till och med komma att upptäcka mer spännande teorier om dessa exotiska objekt än vi har antagit, säger uppdragets huvudansvarige Martin Weisskopf i en kommentar.

Ania Obminska

Mer om: Nasa SpaceX

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer