Nasas Curiosity har skickat en märklig bild: Jordliknande stenar på Mars

2019-03-27 14:40  
Foto taget på planeten Mars. Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Ett foto på den röda planeten är vanligtvis inte svår att känna igen. Men den här bilden får oss att undra om den verkligen är tagen på Mars, eller på Jorden?

Nasa har gett oss makalösa bilder från planeten Mars. Ofta i en orangefärgad nyans med ett grumligt lager av sand. Men det här fotot, som skickats till jorden från Nasas rover Curiosity, får oss att häpna. Fotot visar, för oss, vanliga stenar som vi ser här på jorden.

”Nasas Mars Curiosity fångade den här bilden den 24 mars med hjälp av kameran som är monterad längst ut på roverns arm (Mars Hand Lens Imager, MAHLI)” förklarar Nasa.

Läs mer: Lund: Jupiter låg fyra gånger längre bort

Det första som gör fotot unikt är att stenarna är i en ljusgul/vit färg, istället för den orangea vi är vana vid att se. För det andra så visar stenarnas form att de möjligen skulle kunna vara rester från en forntida civilisation.

Men Nasa är kritisk till att det skulle finnas någon vidare förkaring än att stenarna bildats av ett naturfenomen.

Vad det än rör sig om för slags stenar så kan man se det som en påminnelse, att trots det stora avståndet mellan jorden och Mars så finns det många likheter mellan planeterna.

Ellinor Molin

Mer om: Mars Nasa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer