Nasa vill lifta med kometer

2015-09-08 15:10  

En lång lina som skjuts fast i en komet kan ge rymdfarkoster extra fart.

Nasa studerar möjligheten att låta rymdfarkoster "lifta" med kometer i projektet Comet Hitchhiker, skriver den amerikanska rymdstyrelsen på sin webb.

Tanken är att rymdfarkosten skjuter en harpun mot himlakroppen. När den förankrats rullar rymdfarkosten ut harpunlinan samtidigt som den bromsas en aning. Bromsenergin kan då lagras ombord och när linan är utsträckt kan farkosten vinscha sig in mot kometen för en landning som inte kräver några bränsleslukande bromsraketer.

Efter sitt besök lämnar farkosten kometen, låter linan löpa ut och använder sedan den lagarade energin för att snabbt dra farkosten mot kometen och efter losskoppling ge fart för vidare färd genom solsystemet.

Enligt Nasas beräkningar ska linan vara mellan 100 och 1000 km lång och vara tillverkad av ett mycket starkt materia som Kevlar eller kolnanorör.

Jan Melin

Mer om: Rymdfart Komet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer