Nasa tycker att Elon Musks Falcon Heavy är för liten

2018-03-27 16:28  
Falcon Heavy på väg mot Mars. Foto: Space x

Space X nya superraket räcker inte till. Nasa behöver större doningar till sina rymduppdrag och kämpar därför vidare med SLS.

Space X skrev historia vid uppskjutningen av Falcon Heavy i februari. Det var den kraftfullaste raketen sedan Apollo-programmet - men den räcker inte för Nasas ändamål.

Elon Musks nya raket är helt enkelt för liten, menar Bill Gerstenmaier som leder arbetet med mänskliga rymdexpeditioner på Nasa. Det rapporterar Arstechnica.

Under en utfrågning i måndags fick han frågan varför Nasa fortsätter att investera miljarder dollar årligen i sin rymdtransport Space Launch System, SLS, när det vore billigare att hyra in sig på Falcon Heavy.

Läs mer: Svenska rymdbolaget SSC om Space X: ”Tekniskt genombrott av gigantisk sort”

Bill Gerstenmaier svarade att Falcon Heavy är ”mycket mindre” än till och med den minsta varianten av SLS.

Falcon Heavy kan transportera 22 ton till Månen

Beroende på utförande kan SLS transportera 26 till 45 ton material vid en bemannad färd till Månen, motsvarande siffra för Falcon Heavy beräknas ligga på mellan 18 och 22 ton.

Det handlar också om formen på lastutrymmet. För att genomföra sitt rymdprogram behöver Nasa möjlighet att skjuta upp ”monolitiska delar”.

– Jag tror fortfarande att det kommer att krävas en kapacitet som den hos SLS för att kunna föra ut monolitska komponenter med stor volym i rymden, sa Bill Gerstenmaier.

Arstechnica konstaterar dock att Nasa i nuläget inte har några sådana produkter som en del av sitt rymdprogram.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer