Nasa testar flygande vinge för Marslandning

2015-07-02 11:33  
Så här tänker sig Nasa att den flygande vingen sveper över planeten Mars ytan och tar högupplösta bilder. Foto: Dennis Calaba/Nasa

Prandtl-m är namnet på den flygande vinge som Nasa tänker sig ska glida ner mot planeten Mars yta och spana efter lämplig landningsplats för astronauter.

Prandtl-m står för Preliminary Research Aerodynamic Design to Land on Mars. Någon gång mellan 2022 och 2024 hoppas Nasa att denna drönare ska kunna följa med på en marsexpedition där en ny rullande farkost, Rover, ska landsättas på planeten.

Den flygande vingen ska då enligt planerna färdas ihopvikt i tre sammanbyggda mikrosatelliter, 3U Cube Sat, var och en med volymen 1 liter. På lämplig höjd över marsytan frigörs 3U Cube Sat och vingen, som mäter 60 cm mellan vingspetsarna, vecklar ut sig på 700 meters höjd och glidflyger under tio minuter ner mot marsytan. Den bör då hinna avverka drygt 30 km och kan ta högupplösta bilder på planetens yta som skickas till jorden. Utifrån dessa bilder ska man försöka hitta en lämplig landningsplats för en bemannad marsresa.

För att testa den flygande vingens egenskaper planerar Nasa att senare i år släppa den från 30000 meters höjd med en ballong. Den byggs i kolfiber eller glasfiber och ska väga under ett halvt kg. Men vid användning på Mars kan den väga mer eftersom gravitationen på den röda planeten bara är 38 procent av vad den är på jorden.

Nästa år tänker sig forskarna vid Nasa Armstrong att testa en flygande vinge som kan glidflyga under flera timmars tid.

I ett tredje försök vill man släppa en flygande vingen i en 3U Cube Sat från 150000 meters höjd, och låta den frigöra sig och veckla ut sig när den närmar sig drygt 30000 meters höjd över jorden.

Klarar den detta prov bedöms den flygande vingen ha goda möjligheter att godkännas av Nasas högsta ledning för att få följa med på en marsexpedition.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer