Nasa skjuter upp planerad månfärd – blir Kina först nu?

2021-11-10 09:46  
Illustration om hur det skulle kuna se ut när Nasasraket landar på månen. Foto: SpaceX/NASA via AP/TT

Nu är det bekräftat. Nasa flyttar fram sin återkomst till månen. Flera orsaker nämns, bland annat Jeff Bezos och Blue Origins stämning.

För snåla anslag från kongressen och juridiska tvister. Nu skjuter Nasa upp sin bemannade månfärd.

Nasa-chefen Bill Nelson säger att amerikanska rymdstyrelsen inte har fått tillräckligt med pengar för att kunna utveckla sin månlandare. Vidare hinder är att Blue Origin stämt Nasa för att SpaceX fått månlandarkontraktet. Blue Origin hade nämligen hoppats att två företag skulle få uppdraget, så att utvecklingen skulle bli en slags tävling om bästa förslaget.

Läs mer: Rymdexperten: Därför är miljardärernas rymdturism värdefull

Tidigare siktade Nasa på att flyga människor till månen 2024. Nya planen: tidigast 2025. En människa har inte besökt månen sedan 1972.

Blir Kina först till månen?

Förutom att delvis skylla förseningen på Jeff Bezos och hans rymbgolag Blue Origin, flaggar Bill Nelson för att det här kan betyda att Kina och deras taikonauter når månen före USA.

– Det kinesiska rymdprogrammet blir allt mer kapabelt att landa kinesiska taikonauter mycket, mycket tidigare än vad som ursprungligen förväntades, säger Nasa-chefen till Business Insider.

I slutet av förra året gästade Christer Fugelsang Ny Tekniks podcast. Där siade han om människans framtid i rymden, och ventilerade sina tankar om mån- och marsprojekten. Lyssna på avsnittet i spelaren nedan.

Ny Teknik

Mer om: Nasa Månen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer