Nasa skickar geolog till Mars

2012-08-31 10:00  
Marslandaren Insight kommer att ha en inbyggd hammare som dunkar sig ner i planeten, som mest fem meter. Foto: Nasa/JPL-Caltech

Den senaste marsroboten har knappt hunnit landa, men Nasa bokar redan nästa resa till den röda planeten. 2016 ska sonden Insight borra efter ledtrådar om hur planeten ser ut på insidan.

Nasas marslandare Insight sätter vetenskap framför glamour. Den väger bara 350 kilo, drivs av solpaneler och är en slags robotgeolog med sikte på Mars förhistoria. Den planeras landa redan i september 2016.

Det viktigaste instrumentet är det tyskutvecklade ”Heat Flow and Physical Properties Package” som ska mäta värmestrålningen från planetens inre. Det kallas ”Mullvaden”, och dunkar sig ner i ytan med hjälp av en inbyggd hammare. Som mest kan mullvaden nå fem meter ner, djupare än något tidigare instrument på Mars. Där kan den mäta marktemperaturen utan att störas av solen.

Bredvid landaren placeras en seismometer. Ett annat instrument använder dopplereffekten i landarens radiotrafik för att mäta hur Mars påverkas av solen och sina månar. Tillsammans ska instrumenten samla data som kan förklara hur planeterna formades när solsystemet var ungt. Sådana spår har försvunnit på jorden, där den geologiska aktiviteten är hög.

Insight kan avgöra om Mars har en flytande eller fast kärna, hur tjock jordskorpan är och om det förekommer marsbävningar. Den kan också räkna meteoritnedslag.

Insight ingår i en serie mindre, billigare och mer resurssnåla rymdprojekt med kortare utvecklingstid. Den kostar bara en femtedel av Curiosity, bland annat för att den återanvänder teknik från tidigare sonder.

När Nasa valde Insight som nästa projekt blev forskningen om de yttre planeterna lidande. Titan Mare Explorer skulle ha landsatt en båt i en sjö av metan och etan på Saturnus måne Titan. Comet Hopper skulle ha gjort upprepade landningar på kometen Wirtanen.

Niklas Dahlin

Mer om: Astronomi Nasa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer