NASA plåtar sista månlandaren

2009-09-04 14:32  
Intrepids landningsmodul sitter på kanten av Surveyor-kratern. Norr om den syns tydligt fotspåren efter astronauterna Pete Conrad och Alan Bean. De kommer att finnas kvar oförändrade på ytan i miljontals år. Foto: NASA/Goddard Space Flight Center/Arizona State University

NASA har nu lyckats fotografera den sista av de sex landningsplatserna efter månfärderna. Det är en demonstration av teknisk förmåga, men också en djupdykning i rymdnostalgi.

1969 landade Apollo 12, den andra bemannade expeditionen till månen. 40 år senare har Nasas satellit Lunar Reconnaissance Orbiter, LRO, lyckats fotografera landningsplatsen. Nu är familjealbumet komplett: de övriga landningsplatserna fanns på bild sedan tidigare.

Fotoprojektet är delvis en reklamsatsning. Det visar hur detaljerade bilder LRO kan ta i sin kartläggning av månen, och att det går att identifiera även mycket små formationer på ytan.

Det är också en fråga om dokumentation och nostalgi, och att påminna allmänheten om historien. De sex rymdfärderna, Apollo 11, 12, 14, 15, 16 och 17, genomfördes alla framgångsrikt och hade stor vetenskaplig betydelse. Ändå står Nasa idag framför samma skepsis och politiskt manövrerande som då.

Apollo 12 var en imponerande uppvisning av Nasa. Astronauterna lyckades landa inom ett par hundra meter från en avaktiverad rymdsond som skjutits upp några år tidigare. Förutom långa promenader och 30 kilo mineralprover tog de med sig komponenter från sondens Surveyor 3 hem. I dag används de för materialforskning inför nästa generations rymdfärder.

Niklas Dahlin

Mer om: Apollo Nasa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer