Nasa på väg mot månen igen – kan landa redan 2019

2018-11-30 09:48  

Nio privata rymdbolag ska hjälpa Nasa till månen, och en första obemannad expedition kan vara på väg redan nästa år.

Förra året fick Nasa nya direktiv av president Donald Trump. Den amerikanska rymdorganisationen skulle åter igen ta sikte mot månen.

Nu börjar planen ta form. Igår presenterade Nasa de nio privata företag som kommer att bidra med teknik och utrustning till månexpeditionerna. Det mest kända namnet på listan är försvarsföretaget Lockheed Martin som får sällskap av åtta mer nischade rymdföretag.

Läs mer: Därför gasar så många mot månen

”Det här är ett påtagligt steg mot att Amerika återvänder till månens yta. Innovationerna hos Amerikas rymdbolag och våra storslagna mål inom vetenskap och mänskligt utforskande kommer att hjälpa oss uppnå makalösa saker på månen och förbereda oss för Mars”, säger Nasa-chefen Jim Bridenstine i ett pressmeddelande.

Avtalet med de privata företagen gäller sammanlagt beställningar om maximalt 2,6 miljarder dollar, knappt 24 miljarder kronor, under de kommande tio åren.

Intresset för månen har vaknat på nytt i kölvattnet av de storslagna planerna på bemannade expeditioner till Mars. Kina, Japan och Israel har också månen i sikte, och en mängd privata bolag har mer eller mindre storslagna planer. Som japanska Ispace som har målet att anlägga en stad på månen innan 2040.

Läs mer: Blir först på månens baksida – med hjälp av svensk teknik

Nasa säger att de första obemannade uppdragen till månen kan inledas redan under 2019. Då handlar det om att testa tekniken hos nya månlandare och andra system som kommer att krävas innan amerikanska astronauter åter igen kan sätta foten på månens yta.

Här är företagen som ska hjälpa Nasa till månen

• Astrobotic Technology, Inc.: Pittsburgh

• Deep Space Systems: Littleton, Colorado

• Draper: Cambridge, Massachusetts

• Firefly Aerospace, Inc.: Cedar Park, Texas

• Intuitive Machines, LLC: Houston

• Lockheed Martin Space: Littleton, Colorado

• Masten Space Systems, Inc.: Mojave, California

• Moon Express: Cape Canaveral, Florida

• Orbit Beyond: Edison, New Jersey

Simon Campanello

Mer om: Månen Nasa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer