Nasa har hittat skräp – på Mars

2022-06-16 10:24  
Nasa har identifierat skräpet som resterna av ett värmeskydd. Foto: Nasa

Rovern Perseverance har gjort en banbrytande upptäckt. För första gången har den hittat vad som kan betecknas som mänskligt skräp på vår grannplanet.

Nasas rover Perseverance, som landade på Mars förra året, har gjort ett annorlunda fynd. Den har hittat spår från sin egen landning. 

Detta första bildbevis på att mänskligheten påbörjat nedskräpning av en främmande planet har förstås fått nätet att gå i spinn.

Läs mer: Nasa ska för första gången landa på Venus yta

Uppdrag: hitta spår efter liv

Det folielika fyndet är av allt att döma en bit av de värmeskydd som Perseverance var omgärdat av under resan mot Mars yta. Den stora frågan, enligt Nasa, är hur den hamnat drygt två kilometer från landningsplatsen. 

En trolig förklaring är att den helt enkelt har blåst dit. 

När Perseverance inte är upptagen med att fotografera skräp rör sig strövaren i sakta mak mot Jezerokratern, en plats där det för flera miljarder år sedan fanns en sjö. Där ska rovern bland annat leta efter spår av mikroskopiska livsformer. 

Simon Campanello

Mer om: Nasa Mars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer