Nasa gör brandövningar i sina rymdskepp

2016-03-17 15:07  

Brand ombord på en rymdfarkost är det värsta scenariot för bemannade rymdfärder.

Spacecraft Fire Experiment, Saffire, är ett sätt för Nasa att reda på hur en brand ombord på en rymdfarkost kan utvecklas och sprida sig.

Den 22 mars sänds transportfarkosten Cygnus upp med förnödenheter till rymdstationen ISS. När den har tömts på sitt gods och fyllts med avfall från ISS, kopplas Cygnus loss.

Men i stället för att direkt färdas mot jordatmosfären för att brinna upp ska Nasa först starta en brand ombord. Det blir den största anlagda branden i rymdverksamhetens historia.

Textilier och glasfiber av den typ som används i rymdsammanhang ska antändas, och branden ska filmas och mätas med sensorer. När dessa data har överförts till jorden manövreras Cygnus in i atmosfären för att helt brinna upp.

Frågor man hoppas få svar på är hur lågor beter sig i tyngdlöshet och vilka material som låter sig antändas och hur de i så fall förbränns.

Svaren är viktiga för utvecklingen av rymdfarkosten Orion som kan tänkas bli transportmedlet för en bemannad expedition till planeten Mars. Vid en så lång resa är det viktigt att brandrisken ombord har minimerats till det yttersta.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer