Närliggande stjärnsystem kan tillåta liv

2018-06-07 13:32  
Ny forskning ger hopp om att hitta potentiella beboeliga platser i ett närliggande stjärnsystem. Foto: Nasa

Ny forskning ger hopp om att hitta potentiella beboeliga platser i ett närliggande stjärnsystem.

Borträknat vår egen sol har Alpha Centauri våra tre närmaste stjärnor, belägna ungefär fyra ljusår bort.

Forskaren Tom Ayres, verksam vid Center for Astrophysics and Space Astronomy på University of Colorado i Boulder, har nyligen presenterat sina senaste fynd kring detta stjärnsystem. Utgångspunkten har varit att titta på stjärnornas strålning, och på så sätt utreda förutsättningarna för liv inom systemet, berättar Popular Mechanics.

Så här långt vet vi att det finns en planet i stjärnsystemet, kallad Proxima Centauri b. Men den är inte beboelig, enligt Tom Ayres. Dess närmaste stjärna Proxima Centauri, även kallad Alpha Centauri C, ligger så nära att den kan skada planetens atmosfär.

”Det vore en eländig plats att vara på” uppgav han under ett möte med American Astronomical Society i Denver, Colorado, som Popular Mechanics refererar till.

Stjärnan Proxima Centauri är 500 gånger mer aktiv än vår sol sett till röntgenstrålning, och har 50 000 gånger mer storskaliga fläckar, enligt Tom Ayres.

Men Alpha Centauri A och B, de två andra stjärnorna i systemet, verkar kunna vara desto vänligare mot potentiella planeter med liv. I rätt förhållanden skulle en planet som jorden kunna klara strålningen från Alpha Centauri A och B, tror Tom Ayres. I dagsläget finns det dock inget som tyder på att det finns någon planet som kretsar runt någon av dem.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer