Når kanten på spinnande disk framtiden?

2015-05-19 07:36  
Var är kanten på den spinnande disken? Foto: All over press

TEKNIKFRÅGAN. Befinner sig kanten i framtiden när en gigantisk skiva roterar snabbare än ljusets hastighet? Ge besked i Ny Tekniks Teknikfråga.

Läsarfråga:

Jag började tänka på det här med att färdas i rumtiden. Teoretiskt sett kan vi färdas i rumtiden om vi färdas snabbare än ljusets hastighet.

Jag undrar vad som teoretiskt skulle inträffa om man sätter spinn på ett en enorm disk eller ett tefat bestående av ett material som inte skulle slitas sönder av g-krafterna som skulle uppstå i rotationshastigheter snabbare än ljusets hastighet.

Centrum på disken skulle färdas mycket långsammare i rumtiden än vad ytterkanterna skulle göra. Skulle ytterkanterna vara i framtiden eller nutiden när rotationen upphört?

Hur skulle det se ut om vi betraktade händelsen fån nutiden respektive hur skulle det se ut om vi betraktade händelsen från framtiden?

Jag är intresserad av ett hypotetiskt svar!

/Markus Jonsson

 

Vet du svaret på frågan?

Maila till teknikfragan@nyteknik.se eller svara i kommentarspalten nedan. Det är ni läsare som både frågar och svarar i Teknikfrågans spalter.

 

Har du nya intrikata frågor? Maila till teknikfragan@nyteknik.se

 Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Charlotta von Schultz

Mer om: Diskar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer