Mystiska gröna isberg flyter runt i haven – forskare tror sig nu veta varför

2019-03-07 13:14  
Forskarna hävdar att det är järnoxid i stenstoft från fastlandet som påverkar färgen på de gröna isbergen. Foto: AGU/Journal of Geophysical Research: Oceans/Kipfstuhl et al 1992

Varför är vissa isberg smaragdgröna? Forskare tror sig ha löst mysteriet.

Ren is är blå eftersom den absorberar mer rött ljus än blått ljus. Det gör att isberg ofta ser blå eller vita ut.

Men då och då dyker det även upp smaragdgröna isberg på våra hav. Förutom att färgen sticker ut så är de också mörkare och har en klarare is än vanliga isberg. De uppmärksammades för första gången i början av 1900-talet i närheten av Antarktis. Sedan dess har de omgärdats av stor mystik. Varför är de gröna?

Först nu tror sig forskare ha svaret. I en studie publicerad i American Geophysical Union hävdar forskarna att det är järnoxid i stenstoft från fastlandet som påverkar färgen.

Isberg uppstår när glaciärer smälter och delar bryts sönder när de når vatten. Glaciärisen har ofta luftfickor som reflekterar ljuset. Men vissa isberg har också ett lager av havsis, havsvatten som har frusit på undersidan av glaciären. Enda gången man ser havsis är när ett isberg kapsejsar. För några år sedan upptäckte en australiensisk forskare att havsisen har runt 500 gånger mer järn än glaciärisen ovanför.

Läs mer: Forskare har upptäckt ett enormt hålrum under Antarktis – som växer

Järnoxider finns i mark och stenar och tenderar att ha varma nyanser som, gult, orange, rött och brunt. Forskaren Stephen Warren misstänker att dessa oxider gör att isen blir grön.

– När vi klättrade upp på isberget var det mest fantastiska faktiskt inte färgen utan snarare klarheten, säger Warren i AGU100. Isen hade inga bubblor. Det var uppenbart att det inte var vanlig glaciäris.

Färgen är ju spännande och så. Men studien pekar på att den gröna havsisen även gör nytta när den flyter omkring. Järn är ett viktigt näringsämne för växtplankton. Men i stora delar av havet är järn en bristvara.

Det kan betyda att gröna isberg transporterar livsviktigt järn från Antarktis fastland till det marina livet långt ut i det öppna havet.

– Vi har alltid trott att gröna isberg var bara en exotisk kuriositet, men nu tror vi att de faktiskt kan vara viktiga, säger ledande studieförfattaren Stephen Warren till AGU100.

Viktor Krylmark

Mer om: Isberg Hav

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer