Mystiska go-vinnaren var en ai

2017-01-12 11:08  
Go-mästaren Lee Sedol mötte Alpha Go i en serie matcher under mars 2016. Foto: Lee Jin-man / TT

En nätspelare med namnet Master(P) har sopat banan med sina motspelare i strategispelet go. Bakom namnet döljer sig ett datorprogram.

Efter att Master(P) tagit hem i princip alla de 50 matcher den ställt upp i under vintern - en match räknas som oavgjord, men orsaken kan vara att motståndarens uppkoppling ställde till problem - avslöjade Google att det var deras ai: AlphaGo som låg bakom segrarna. Bland de som fått se sig besegrade finns världsettan: 19-årige Ke Jie. Det rapporterar Nature.

AlphaGo skapade rubriker världen över när den besegrade topprankade spelaren Lee Sedol i en serie matcher under våren 2016. Master(P) representerar en ny version av mjukvaran och onlinematcherna har varit ett sätt att testa den.

Spelarna på go-forumen hade tidigt misstankar om att Master(P) inte var mänsklig. Spelaren dök upp från ingenstans och började vinna alla matcher utan att ha någon tidigare historik. Dock verkar de inte blivit upprörda av avslöjandet. Stormästaren Gu Li kommenterade programmets framgångar med att: människor och ai:s snart kan upptäcka go-spelets djupaste mysterier ihop.

Läs mer:

Läs mer: Historisk vinst i Go för datorprogram

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt