Mystisk kraft får objekt att sväva

2009-01-09 12:58  
Så här tänker sig forskarna att kvantkraften mellan objekt i nanoskala fungerar. Guldbollen i förgrunden svävar över en kvartsskiva tack vare den repellerande kraften. I bakgrunden är skivan utbytt mot en guldskiva. Då attraheras bollen, som är av samma material, istället av skivan.

Amerikanska forskare har lyckats uppmäta en kvantmekanisk kraft som får objekt att sväva. Nu hoppas de att upptäckten ska smörja framtida nanomekanik.

Forskare vid Harvard University och National Institutes of Health har för första gången lyckats uppmäta en bortstötande kraftkvantmekanisk kraft.

Upptäckten bygger på tidigare studier av den så kallade Casimir-effekten. Den innebär att två plana metalliska ytor som placeras nära varandra i vakuum attraheras till varandra.

Forskargruppen placerade i stället en liten guldpläterad sfär några nanometer ifrån en kvartsskiva i en vätska. Sedan mätte de upp den svaga repellerande kraften mellan sfären och skivan. Och enligt forskarna är den tillräckligt stor för att få sfären att sväva.

Svävande objekt har minimal friktion, vilket får forskargruppen att hoppas på många tänkbara tillämpningar för den mystiska kraften i olika typer av mems, mikroelektromekaniska system. Några exempel är nya typer av kompasser, accelerometrar och gyron i nanoskala.

– Genom att minska friktionen som hindrar rörelse och bidrar till slitage så ger den nya tekniken ett teoretiskt sätt att förbättra maskineri på mikroskopisk och även molekylär nivå, säger Duane Alexander vid National Institutes of Health i ett uttalande.

De nya rönen presenterades i veckan i den vetenskapliga tidskriften Nature.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer