Mystisk jättekrater öppnade sig i Sibirien

2020-09-08 10:54  
”Vad vi har sett i dag är slående när det kommer till storlek och prakt”, konstaterar Evgeny Chuvilin. Foto: Vesti Yamal

Sedan 2014 har mystiska kratrar börjat dyka upp i Sibirien. Nu har ytterligare ett 50-meter djupt hål observerats som tros ha orsakats av en isvulkan. ”Det är kolossala naturkrafter”, säger forskaren Evgenij Tjuvilin.

(Artikeln är uppdaterad)

Den arktiska tundran som breder ut sig över norra Ryssland har på senare år haft ovanligt höga sommartemperaturer.

Ett exempel är staden Tiksi som i somras drabbades av värmebölja och i juni uppmättes temperaturen 34 grader.

Detta i ett samhälle vars normala genomsnittstemperatur under den sommarmånaden ligger på 2,9 grader enligt Weatherbase. Inte nog med det, i snitt har TIksi åtta dagar med snö i juni. Men inte i år.

Isblock slungades flera hundra meter

Och de allt högre temperaturerna gör att det händer saker i marken

De senaste åren har flera större kratrar observerats och nu har ytterligare en hittats. Det skedde av en slump när ett tv-team flög hem från ett uppdrag på Jamal-halvön.

Läs mer: Klimatförändringar bryter upp USA:s kärnavfallsgrav

När forskare åkte dit för att undersöka saken såg de att explosionen hade haft sådan kraft att rejäla is- och stenblock slungats hundratals meter från epicentret.

Kvar var ett i det närmaste cylindriskt 50 meter djupt hål.

Klimatförändringar orsaken?

Forskarna säger att det inte går att fastställa exakt när hålet formades eller om det är klimatförändringar som ligger bakom.

Däremot så har allt fler av dessa kratrar upptäckts på senare år, och ett faktum är att de sammanfaller med att Ryssland har haft värmeböljor på sommaren.

Läs mer: Vulkanen har nära nog förångat hela kratersjön

Vad är det som gör att kratrarna uppstår?

”Slående till storlek och prakt”

En teori är att en så kallad pingo, en kulle av jordtäckt is, kollapsar. De uppstår när smältande permafrost orsakar metanfickor under jorden – och när de kollapsar kan det ske en våldsam explosion.

– Vad vi har sett i dag är slående när det kommer till storlek och prakt, säger Evgenij Tjuvilin vid Skolkovos tekniska institut, enligt Siberian Times.

Läs mer: Nytt material – ställer om kolkraftverk till energilager

Kratrarna är inte ett välkommet inslag i området. För det första kan det vara farligt att vara nära när en sådan här isvulkan får sitt utbrott. För det andra släpps stora mängder metan ut.

Och metan är ur växthusgas-perspektiv mycket värre än koldioxid. Om antalet exploderande pingos ökar kan detta i sin tur bidra till en ökad växthuseffekt.

Smältande permafrost orsakar sjukdomsutbrott

Bildandet av pingos kan även förstöra gasledningar. Flera oljeläckor har orsakats på grund av att markförhållandena förändras.

Smältande permafrost kan leda till sjukdomar och 2016 drabbades ett område på Jamalhalvön av mjältbrand. Detta kunde härledas till att infrysta sporer av bakterien hade lösts upp i vattnet.

Läs mer: Uppgifter: Huawei tappar Samsung som chip-tillverkare

Även om förändrat klimat kan vara en orsak så är det inte utrett om det är den enda.

Vasilij Bogajavlenskij vid ryska olje- och gasforskningsinstitutet i Moskva menar att aktivitet som att borra efter gas kan vara en faktor som påverkar. Men till tv-kanalen Vesti Yamal ville han inte avslöja hur.

– Det här objektet är unikt. Det för med sig massvis med forskningsinformation, som jag inte är beredd att avslöja ännu, säger han.

Felix Björklund

Mer om: Krater

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer