Mysteriet djupnar kring blinkande stjärna

2016-02-08 13:01  
Illustration av kometsvärm framför KIC8462852. Foto: Nasa

Varken kometer eller utomjordingar verkar vara anledningen till att ljuset från den gåtfulla stjärnan växlar. Nya resultat gör fenomenet ännu mer obegripligt.

Stjärnan KIC8462852 har fått smeknamnet Tabbys stjärna efter astronomen Tabetha Boyajian. Den hamnade i rampljuset under hösten efter att forskare upptäckt att den verkade blinka. Under timmar eller dagar kunde ljuset minska med upp till en femtedel och blinkningarna verkade vara oregelbundna.

Flera forskare kom med olika teorier om vad det svagare ljuset kunde bero på. En möjlighet är att en svärm av stora kometer passerar framför stjärnan. En mer fantasifull förklaring är att det är en Dyson-sfär, en struktur byggd av utomjordingar för att fånga energi från stjärnan.

Nu har ytterligare ett mysterium dykt upp. Den amerikanska forskaren Bradley Schaefer vid Louisiana State University visar i en ny studie att stjärnan blivit svagare. Han har undersökt astronomiska fotografier av himlen från 1890 fram till 1989 och sett att den gradvis bleknar. Stjärnor av den här typen förväntas ha en stabil ljusstyrka och ännu finns ingen förklaring av resultaten.

Bradley Schaefer skriver att det rimligaste vore om samma okända fenomen orsakade båda dessa märkligheter, att stjärnan blinkar och att den långsamt blir svagare. Han konstaterar också att det är osannolikt att en svärm av kometer skulle kunna orsaka den långsamma avmattningen av ljuset. Det betyder att forskarna fortfarande är långt från en lösning på gåtan.

De mystiska blinkningarna upptäcktes först i projektet Planet Hunters, där frivilliga kan hjälpa forskare att identifiera stjärnor som skulle kunna ha exoplaneter.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Torill Kornfeldt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer