Myst Online tillbaka i ny gratisversion

2010-02-15 12:47  
I Myst Online gäller det att utforska olika världar och lösa gåtor. Antingen ensam eller tillsammans med andra.

Myst Online: Uru Live har återuppstått.<br></br> Nu är spelet helt gratis och ska bli öppen källkod.

Onlineversionen av Mystspelet Uru Live är nu tillbaka. Till skillnad mot tidigare laddas spelet hem via webben helt gratis.

När det introducerades 2003 installerades spelet från en dvd som kostade några hundringar.

Efter den första lanseringen har spelet som utvecklats av Cyan Worlds bytt ägare, haft olika namn, lagts ner och återuppstått flera gånger.

Senast det försvann var i april 2008.

Men nu är spelet åter i skaparnas ägo och körs för fullt.

Till skillnad mot många andra så kallade ”Massive Multiplayer Online Game”, MMOG, ska man inte springa runt som en skållad råtta och skjuta på allt man ser.

Istället handlar det om att själv, eller tillsammans med andra, utforska fantasifulla världar och lösa olika problem och gåtor.

I december 2008 meddelade Cyan att Myst Online skulle överföras till öppen källkod. Då var tanken att spelet skulle köras via privata servrar som vem som helst kan sätta upp och driva.

Dessa planerfinns fortfarande kvar. Men i väntan på att de ska realiseras körs spelet nu på Cyans egna servrar.

De har emellertid begränsad kapacitet och i samband med premiären har det varit svårt att både komma in i spelet och registrera sig. Dessutom måste man ladda ner programfilen som är drygt en gigabyte stor till sin windowsdator.

Ny Teknik har provat att hämta filen flera gånger och det har alltid tagit nästan två timmar innan nedladdningen är klar.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer