Museum för forskning byggs på havsbotten

2018-07-05 08:57  
Foto: Juan Karita

Ett undervattensmuseum kommer att byggas på botten av den mytomspunna Titicacasjön i Bolivia.

Museet kommer innehålla några av de tusentals artefakter som upptäckts på platsen, däribland köksredskap och keramik som användes för tvåtusen år sedan.

”Det kommer att bli både ett turistkomplex och ett center för arkeologisk, geologisk och biologisk forskning, vilket gör platsen unik i världen” sade landets kulturminister Wilma Alanoca i ett uttalande.

Det nya museet är ett samarbete mellan Bolivia och den belgiska utvecklingsbyrån Enabel, som tillsammans med Unesco kommer att donera två miljoner dollar till projektet. Totalt beräknas kostnaden landa på 10 miljoner dollar, alltså nära 88 miljoner kronor.

Titicacasjön är Sydamerikas största sjö, belägen 3.800 meter över havet på gränsen mellan Peru och Bolivia. Sjön har länge varit en helig plats för lokalbefolkningen. Enligt boliviansk mytologi ska Manco Capac, solgudens son, och hans fru Mama Ocllo ha stigit upp ur dess vatten.

Mer om: Science Museum

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer