Mufin väljer låt efter soundet

2009-03-11 12:59  

Den nya musiktjänsten Mufin jämför låtar ljudmässigt och tipsar om liknande musik. Ny Teknik har jämfört den med en liknande men tekniskt annorlunda funktion i Itunes.

Det tyska företaget Mufin har lanserat en musiktjänst som ska hjälpa lyssnare att hitta nya låtar.

Med teknik som har sitt ursprung i Fraunhofer Institute, som skapade mp3-formatet, analyserar Mufin det ljudmässiga innehållet i musiken som rytm, tempo, ljudbild och instrumentering.

Hittills har över fem miljoner låtar dissekerats på detta sätt, enligt ett pressmeddelande.

I en spelare som laddas hem och installeras i en windows-pc lägger man in sina egna låtar. Då kan dessa jämföras med musiken i Mufins databas som letar upp ljudmässigt liknande låtar.

Tanken är att den nya tjänsten ska vara ett hjälpmedel för att hitta ny musik eller kanske göra spellistor med låtar av samma typ.

I Itunes finns den liknande tjänsten Genius. Men den är inte lika ”teknisk” utan bygger på analys av spellistor från Itunesanvändare och köpmönster från Itunes Store.

Ny Teknik valde ut 12 välkända låtar från pop- och rockhistorien och jämförde rekommendationerna från Mufin och Itunes Genius.

Första intrycket är att Mufin hittar många relativt ovanliga låtar och artister. Men det kan vara en fördel när man är på jakt efter att upptäcka ny musik.

I jämförelsen mellan de båda musiktjänsterna är därför den mest kända artisten av de fem första förslagen från Mufin presenterad. Då Genius nästan enbart valde ut välkända låtar är första låtförslaget presenterat i tabellen längre ner på sidan.

Vid sidan av att jämföra en egen låt med de som finns i Mufins databas kan man också jämföra en låt med de som redan finns i den egna musiksamlingen. Men innan det funkar måste Mufin analysera hela det egna biblioteket vilket kan ta många timmar.

Ny Tekniks bedömning är att Genius är bättre än Mufin på att hitta externa låtar som passar den egna musiksmaken. När bara det ljudmässiga innehållet analyseras missar Mufin ofta den ”attityd” eller sound som gör att man gillar en låt.

Jag tycker exempelvis att de flesta kvaliteterna i Elvis Blue Suede Shoes helt saknas i Genius förslag om ”Happy Birthday Mr. President” med Marilyn Monroe.

Vid sidan av att analysera musik erbjuder Mufin Player de flesta funktioner som musikspelare vanligtvis erbjuder. Som spellistor, import av olika ljudformat och cd-bränning.

Men integrationen av info om musik och artister liksom köpmöjligheter är dålig. Vill man ha de funktionerna så öppnas en inbyggd webbläsare med material från externa sajter som Amazons nätbutik.

Sådant kanske blir bättre senare då Mufin Player idag är en betaversion.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer