Motorn som ska ge fartrekord

2014-12-10 13:43  
I 16 sekunder provkördes raketmotorn som ska användas när Bloodhound SSC ska försöka slå fartrekord. Foto: Bloodhound SSC

Raketmotorn som ska få upp en bil i 1 600 km/h har nu provkörts.

2016 räknar konstruktörerna av Bloodhound SSC att nå drömgränsen 1 000 miles/h (1 610 km/h) med sin bil på en uttorkad sjöbotten i Sydafrika.

Den ska drivas med samma typ av jetmotor som finns i stridsplanet Eurofighter, enligt projektets webbplats.

Men den motorn räcker bara till för att ge halva den dragkraft som behövs. Därför ska Bloodhound även få tre raketmotorer som utvecklats av norska Nammo. En sådan motor har nu testats med lyckat resultat vilket visas i en video.

Motorn är en hybridraketmotor där det flytande oxidationsmedlet högkoncentrerad väteperoxid, HTP, används tillsammans med bränslet som är syntetiskt gummi.

Det gör att motorns effekt kan varieras och stängas av för att åter igen startas vilket inte fungerar för de raketmotorer som använder fast bränsle.

Vid testen som gjordes i Norge kördes raketmotorn i 16 sekunder och gav en dragkraft på 30 kN.

Men bilen ska även utrustas med ytterligare en kraftfull motor. Det är en kompressormatad V8 från Jaguar som ska driva hydrauliken och pumpa in 800 liter HTP i raketmotorn på 25 sekunder.

En första test av Bloodhound SSC planeras till nästa år i Sydafrika.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer