Motorcykel för flygnördar

2013-05-22 14:17  
MC:n som drivs av en stjärmotor med nio cylindrar som ger 150 hp. Foto: Frank Ohle

En tysk entusiast har byggt en motorcykel där motorn är av liknande typ som användes av stridsplan under första världskriget.

"Red Baron" är det passande namnet för Frank Ohles hembyggda motorcykel. Den har en stjärnmotor liknande dem som användes av jaktplan under första världskriget där Manfred "Röda baronen" von Richthofen var det mest kända flygaresset.

Men motorn i Frank Ohles MC är en nytillverkad  Rotec R3600 som främst används som drivkälla i repliker av plan från första världskriget som brittiska Sopwith Camel. Den har nio cylindrar och ger 150 hp. På tillverkarens webbplats anges inget pris men hos återförsäljare på webben kostar den omkring 150 000 kronor.

webben skriver Frank Ohle att det tog omkring 18 månader att färdigställa motorcykeln som i varje detalj fick modifieras för att ge plats för flygplansmotorn.

I en video på Youtube visar Frank Ohle att hans Red Baron är i körbart skick och producerar ett mäktigt buller.

<iframe width="468" height="264" src="http://www.youtube.com/embed/hirsRnytTkU?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt