Mossväggen som rensar luften

2017-06-13 14:48  
Foto: Greencity Solutions

En skärm täckt med mossa ska fånga upp och binda partiklar i städers luft. Det gröna luftfiltret sköter sin egen övervakning och laddas med solel.

Artikeln har uppdaterats. Tysk-kinesiska företaget Greencity Solutions säljer levande luftfilter. Deras skärm med mossa, som levereras med en egen bänk, går under namnet Citytree och ska precis som träd eller annan grönska kunna fånga upp föroreningar och partiklar i städers luft. Fördelen med mossa, framför träd, är enligt CNN att mossan har större yta av blad per kvadratmeter än ett träd.

Mossan vattnar sig själv, genom att fånga upp regnvatten, som sedan fördelas efter behov. Tillståndet på växtligheten övervakas med sensorer i skärmen, som drivs av el från solpaneler på konstruktionen.

– Vi har även sensorer för att mäta halten av föroreningar, de hjälper till att övervaka den lokala luftkvaliteten och berätta hur effektivt ”trädet” är, säger Wu Zhengliang, en av företagets grundare till CNN.

Enligt företaget själva motsvarar mossfiltrets upptagningsförmåga flera träds, och kan absorbera 250 gram partiklar om dagen. Idag finns mossträd på plats i bland annat Oslo och Hong Kong.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer