Möglig musmat hejdade Space X-rymdraket

2018-12-05 07:34  
Foto: AP Photo/Robert F. Bukaty/TT & AP Photo/John Raoux/TT

Att upptäcka att den medhavda maten är skämd är ingen höjdare. Särskilt om man är på väg ut i rymden. Men denna gång upptäckte Nasa fadäsen i tid.

Det var ett parti mat till ett experiment med möss på Internationella rymdstationen (ISS) som visade sig dåligt, vilket fick till följd att raketföretaget Space X uppskjutning flyttas från tisdagen till onsdagen.

"Mögel upptäcktes på matbitarna till gnagarstudien, innan de överlämnades till Space X", skriver USA:s rymdstyrelse. "Personal behöver en extra dag för att byta ut matbitarna".

Läs mer: Elon Musk rökte en joint – Space X utreds nu av Nasa

Musfodret är bara en liten del av de sammanlagt 2,5 ton utrustning som ska finnas ombord när Falcon 9-raketen väl kommer i väg från Florida. Där finns också förnödenheter till astronauterna där uppe, samt bland annat en liten satellit byggd av studenter i Århus.

I den danska staden håller man nu tummarna för att slippa ytterligare förseningar.

– Den ska upp senast torsdag, annars stänger butiken så att säga, berättar Ole J Knudsen vid Aarhus Universitet för nyhetsbyrån Ritzau.

– Rymdbasen ligger nära Orlandos flygplats. Och man stoppar uppskjutningarna under december av hänsyn till flygtrafiken och de många Disney World-besökarna framåt jul.

Mer om: SpaceX Rymdraket

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer