Populärteknik

Moderna plan gör piloterna sämre

Flygolyckan vid San Franciscos internationella flygplats i juli 2013 är en av de olyckor som misstänks bero på att piloten inte klarade av att flyga planet manuellt när autopiloten inte fungerade som den skulle. Foto: All Over Press

Myndighet i USA varnar för att autopiloten gör att piloternas flygskicklighet försämras vilket har orsakat allvarliga olyckor.

Publicerad

Autopiloten och övriga tekniska hjälpmedel i moderna plan gör att piloterna oftast bara flyger manuellt i samband med start och landning. Det gör att de tappar en del av sin flygskicklighet som på pilotspråk kallas flygtrim.

Nu varnar den amerikanska regeringens transportdepartement för att den utvecklingen är en fara för flygsäkerheten. Piloterna blir så beroende av autopiloten att de tappar en del av sin förmåga att själva styra planet vid en nödsituation. De tränar helt enkelt för lite på att flyga manuellt. Dessutom finns brister i kunskapen om hur autopiloten fungerar vilket gör att piloter inte kan tolka systemens varningar på ett korrekt sätt.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här