Modellbyggarna jublar

2013-08-23 13:42  

Det legendariska företaget Pocher som lade ner tillverkningen i slutet av 1990-talet har återuppstått. Första nya produkten är en 56 centimeter lång byggsats av en Lamborghini som väger sju kilo.

"Vi väntade 15 år. Vi hörde rykten. Vi undrade om det kunde hända. . .och nu är svaret. JA!"

Jubelropet kom från Model Motorcars när det i slutet av 2012 offentliggjordes att byggsatstillverkaren Pocher återuppstått och skulle tillverka en ny bilmodell.

Frågor som kvarstod var när modellen skulle börja säljas och vad den skulle kosta.

I diskussionsgrupper spekulerades om allt från 3 000 till 12 000 kronor.

Nu finns svaret på båda frågorna. Byggsatsen Lamborghini Aventador i skala 1:8 börjar säljas 30 oktober och ska kosta omkring 5 000 kronor.

För det får man en låda med 600 delar av metall, gummi, textiler och plast som tillsammans väger sju kg. Färdigbyggd blir modellen nästan 60 cm lång och 30 cm bred.

Till skillnad mot de flesta tidigare modeller från Pocher är metallkarossen färdigmålad. De som vill kan givetvis måla om den men många modellbyggare gläds nog åt att slippa det. De klassiska byggsatserna är relativt lätta att montera. Men det handlar ofta om årslånga projekt för den som har ett jobb att sköta vid sidan av. Den som var noggrann kunde byggs en modell av yppersta kvalitet. Men målningen blev ofta ett problem och krävde stor skicklighet för ett perfekt resultat. De som lyckades kunde visa upp bilar som på foton är svåra att skilja från de verkliga förlagorna.

Att modellerna i skala 1:8 var så realistiska berodde till en del på att Pocher designade sina modeller efter ritningar de fick av biltillverkarna som ofta visade färdigbyggda modeller i sina utställningshallar.

Pocher grundades av italienaren Arnaldo Pocher redan 1951. Då tillverkades främst delar till modelljärnvägar och senare även lok och vagnar.

1966 kom den första bilmodellen och under åren fram till 1998 presenterades 46 olika byggsatser av person- och racerbilar, två lastbilar som var de svenska Volvo F-12 Turbo Truck och F-16 Globetrotter samt fyra motorbyggsatser.

De flesta byggsatserna var modeller av förkrigsbilar men det fanns även en del modernare bilar och den sista som lanserades 1998 blev en Porsche 911.

Det italienska företaget Lima köpte senare Pocher men levererade aldrig några byggsatser. När företaget gjorde konkurs togs varumärket Pocher över 2004 av det brittiska modelljärnvägsföretaget Hornby. Även det ett legendariskt företag med anor från 1901 när Frank Hornby fick patent på Meccano. Men det skulle alltså dröja till december 2012 innan Hornby meddelade att det var dags för att "återuppväcka en myt". Och till oktober 2013 innan det manifesteras i en äkta Pocherbyggsats.

Trots att det gått 15 år sedan den senaste byggsatsen tillverkades är omsättningen av obyggda modeller ganska stor. Många fick sina byggsatser som presenter men ställde in dem i garderober där de blev kvar. Byggsatser har även hittats i hobbyaffärers lager varifrån de plockas fram och exempelvis säljs via auktionssajter på webben. På Ebay finns det nästan alltid några Pocherbyggsatser till salu där priserna kan variera mellan några tusenlappar och 20 000 kronor för de verkliga rariteterna.

Det har även skapats en stor eftermarknad där olika företag säljer nytillverkade detaljer med högre kvalitet och av andra material än originalen. Då en stor del av byggsatserna sätts samman med skruvar är det ganska lätt att ersätta gamla delar med nya för den som strävar efter perfektion.

<iframe width="468" height="264" src="http://www.youtube.com/embed/BtqTO67skOg?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer