Möblera bostaden med mobilen

2013-08-07 14:21  

I Ikeas mobilapp kan man se hur möbler från katalogen ser ut i den egna bostaden.

I nya versionen av Ikeas app för mobiler och läsplattor som finns för iOS och Android används så kallad augmented reality som inredningshjälp.

Välj en möbel och rikta mobilens kamera mot ett lämpligt ställe i bostaden så visar bildskärmen hur rummet ser ut med exempelvis en ny soffa, bord eller fåtölj.

Den funktionen finns för tillfället bara i den amerikanska versionen av appen. Den svenska lanseras 14 augusti.

Men det är lätt att kringgå. När appen öppnas första gången väljer man USA som land och engelska som språk. Sedan kan man ladda ner en digital version av hela katalogen.

När man bläddrar i den dyker en ruta "Discover more" upp på vissa sidor. Om den har en 3d-symbol kan möblerna på sidan placeras ut virtuellt.

Men 3d-symbolen finns bara på ett fåtal tio sidor som 170, 174, 176, 179, 182 och 191.

För att använda möblerna på dessa sidor finns två alternativ. I det första placerar man den ihopvikta tryckta katalogen på den plats i rummet där möbeln ska placeras. Då används den som storleksreferens och visar möbeln i rätt skala.

I det andra alternativet kan 3d-funktionen användas utan katalog. Men då får man själv skala möbeln till rätt storlek.

Om man inte har den nya tryckta katalogen kan man ladda ner den amerikanska versionen som pdf och använda en utskrift av omslagssidan som referensbild att placera där möbeln ska dyka upp.

<iframe width="468" height="264" src="http://www.youtube.com/embed/vDNzTasuYEw?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer