Mobilroboten RoBoHon tar dina samtal

2016-05-30 12:13  
RoBoHon är 19,5 cm hög. Foto: Sharp

Sharp börjar sälja en liten humanoid som både dansar och sjunger, men som också svarar på telefonsamtal och skickar epost.

RoBoHon heter mobilroboten som Sharp nu släpper ut på marknaden. En humanoid som är 19,5 cm hög och väger 390 gram.

I grunden är RoBoHon en mobiltelefon med de vanliga funktionerna i en smartmobil som kamera, sms och appar. Men roboten kan dessutom fungera som personlig assistent, eller kalla det betjänt, och använder ai för att kommunicera med sin ägare.

Som betjänt svarar den för väckning på morgonen, och hälsar då ”god morgon”, och tar sedan emot uppdrag. Alla uppdrag bekräftas med att RoBoHon svarar med att den vill göra sitt bästa för att utföra uppdragen.

Användaren kan exempelvis diktera ett epostmeddelande, tala om för roboten vem som ska få det och ge uppdraget att skicka iväg det. När det är skickat berättar RoBoHon det, och om ägaren ger beröm så sträcker roboten armarna mot skyn av glädje.

Roboten kan även användas som projektor för att visa bilder, video eller kartor på en vägg. Den använder sin kamera för att känna igen utseendet på olika personer och tilltalar dem då med namn.

Den kan sjunga, dansa, promenera omkring, svara på quiz och fungera som musikspelare.

RoBoHon, som har produktbeteckningen SR-01M-W, har som mobil plattform Android 5.0. Processorn är en 1,2 GHz Snapdragon 400 från Qualcomm, minnet är 16 GB Rom och 2 GB Ram. Samtalstiden via LTE-nät är 400 minuter och via 3G-nät 410 minuter. Batteriet med kapaciteten 1,700 mAh beräknas räcka ett drygt dygn beroende på hur roboten används. Om servomotorerna och projektorn används mycket måste batteriet laddas oftare.

För rörligheten svarar 13 servomotorer. Roboten har 9 sensorer. Bluetooth, wifi och gps finns givetvis. Sharp, som nyligen köptes av taiwanesiska Hon Hai, mer känt som Foxconn, planerar en produktion på 5000 mobilrobotar i månaden.

RoBoHon säljs nu i Japan för omkring 15000 kronor, tillkommer gör avgifter till mobiloperatören som roboten kopplas till.

RoBoHons webbplats.

Håkan Abrahamson

Mer om: Humanoid Sharp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer