Mobilprat största olycksrisken i trafiken

2016-02-23 15:46  
Här är de främsta orsakerna till olyckor som orsakas av bilförare.

Att vara arg bakom ratten eller prata i den handhållna mobilen ökar risken för trafikolyckor dramatiskt.

Risken att drabbas av en trafikolycka om man pratar i en handhållen mobil bakom ratten ökar med faktorn 3,6.

Det visar en stor undersökning från Virgina Tech Transportation Institute, VTTI, skriver IEEE Spectrum.

Studien bygger på två tusen terabyte data som samlats in från kameror och andra sensorer som monterats i 3 500 bilar där bilisterna som ställt upp i undersökningen körde sammanlagt 55 miljoner kilometer under två år.

En annan stor riskfaktor är när föraren är arg eller upprörd. Då blir risken för en olycka 9,8 gånger större jämfört med en normalbilist.

Men då riskfaktorerna jämförs med hur ofta man pratar i mobilen eller är arg så visar det sig att mobilprat ligger bakom fler olyckor än ett upprört sinne då mobilprat är en aktivitet som pågår 6,4 procent av körtiden i studien jämfört med att förarna bara är arga 0,22 procent av tiden.

Den absolut största riskfaktorn är emellertid alkohol och andra droger. Då ökar chansen för en olycka med faktorn 35,9 men i studien från VTTI förekom sådant bara i 0,08 procent av de körningar som dokumenterades.

Av de faktorer som studerades var det en som faktiskt minskade risken för en olycka. Nämligen när föraren samtalade med ett barn i baksätet. Då halverades olycksrisken. Förmodligen beroende av att bilförare kör försiktigare när det finns barn i bilen.

Ett syfte med studien är att samla material som kan användas när VTTI diskuterar med myndigheter, utbildare och fordonskonstruktörer om hur trafiken ska kunna göras säkrare.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer