Mobilnätet får hifi-stereo

2009-02-17 14:10  
Hifi i mobilen. Illustration: Jonas Askergren

Efter hundra år av telefoni, och femtio av digital revolution, låter våra telefonsamtal fortfarande mugg. Dags att göra något, tänker äntligen Ericsson och Nokia, och utlovar mobilnäts-hifi till jul.

Det krävdes kanske ett Skype för att världens ringare skulle förstå att ljudet i ett telefonsamtal faktiskt kan låta riktigt bra.

Nu hoppas världens telesystemleverantörer, bland dem Ericsson, att även vanliga mobiler ska förses med sånt välljud framöver. Och till jul ska det finnas anpassade telefoner i butikerna, utlovade Nokia på måndagen.

AMR-WB kallas överföringsstandarden som nu börjar marknadsföras kraftigt gentemot operatörer och telefontillverkare. Den preciserar nio olika dataöverföringshastigheter, varav de som ska användas mest ger riktigt bra samtalsljud.

Inom en utvidgad variant av standarden, kallad AMR-WB+, går det att föra över ljud i två kanaler, det vill säga stereo, med ljudkvalitet som ska räcka för musik. För plusvarianten har inga leverantörer förbundit sig för några datum ännu, trots att standarden är spikad.

I traditionella, kretskopplade, gsm-nät ska 12,25 kilobit per sekund kunna användas, vilket ska ge en klar förbättring av ljudkvaliteten jämfört med dagens överföringsstandarder såsom G.711. I mer avancerade nät tillåts upp till 23,85 kilobit per sekund med AMR-WB, och upp till 48 kilobit per sekund för stereoljud med AMR-WB+.

För användaren innebär det att ljudet får ett större frekvensomfång än vad telefonsamtal normalt har. Frekvenser mellan 50 och 7 000 hertz ska komma fram, mot ungefär 200 till 3 400 hertz i dag. Översatt till musiktermer betyder det ytterligare två oktaver i basen, och en oktav extra i diskanten.

Som vanligt i televärlden är det kanske trögheten i standardiseringen, snarare än själva teknikutvecklingen, som har gjort att det har dröjt. Såväl telefonen som operatören i bägge samtalsändarna måste ha tekniken installerad för att finljudet ska rinna igenom.

AMR-WB står för Adaptive multi-rate wideband. Ericsson har tidigare provat tekniken tillsammans med operatören T-mobile i Tyskland.

Alexander Kristofersson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer