Mobilkameror skapar gigapixelbild

2012-06-21 09:50  

Med 98 mikrokameror av samma typ som finns i mobiler har forskare byggt en kamera för gigapixelbilder.

Bilder med flera miljarder bildpunkter, så kallade gigapixelfoton, skapas oftast av ett flertal separata foton som mixas ihop till en.

Nu har amerikanska forskare vid Duke University i North Carolina använt det konceptet för att bygga en enhet som producerar de gigantiska bilderna.

Den heter Aware2 där 98 kamerakretsar av samma typ som finns i mobiler satts ihop.

Bilderna från respektive kamera sätts sedan samman automatiskt till ett foto med formatet 63 000 x 18 000 bildpunkter.

I och med att de 98 kamerakretsarna arbetar individuellt är det möjligt att bildbehandla olika delar av fotot separat för att korrigera olika typer av störningar.

Enligt Technology Review är den nya kameran inte först med att generera gigapixelbilder, men den första som har potentialen att kunna skalas ner till ett bärbart format.

Inom ett år hoppas forskarna kunna utveckla sin prototyp till en kommersiell produkt som beräknas kosta omkring 700 000 kronor. Det är enligt Technology Review priset för de kameror som många TV-bolag idag använder för sina direktsändningar.

Om den nya kameratekniken används för TV-utsändningar blir det möjligt för tittaren att själv zooma bilden.

- I stället för att visa den kameravinkel som bildproducenten väljer blir det möjligt att själv bestämma vad man vill se, säger projektledaren David Brady till Technology Review.

Forskarna tror även att den nya kameratekniken kan användas för övervakning.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer