Mobilens kamera blir en söktjänst

2013-06-18 14:58  

Ta ett foto med mobilen så berättar den vad bilden föreställer och levererar sökresultat med information om motivet.

Med gratisappen Cam Find för Iphone och Ipad kan man använda bilder för sökningar. Såväl fotografier man knäpper själv som bilder från webben.

Efter några sekunder skriver appen ut en kort beskrivning av vad den tror att bilden föreställer.

En liknande funktion finns i appen Google Goggles. Enligt företaget Image Searcher som utvecklat Cam Find har deras app en träffsäkerhet på 85 procent medan Google Googles noggrannhet uppges ligga mellan 15 och 20 procent.

Att träffsäkerheten är hög bekräftas av Ny Tekniks test. I stort sett samtliga av de omkring 50 bilder vi provade fick en hyfsat bra beskrivning. Internationella kändisar som Barack Obama och Dalai Lama var inget problem. Däremot känner appen inte igen Sveriges kung eller hans slott. Men mer välkända byggnader som Eiffeltornet och Golden Gate Bridge fick korrekta namn.

Vid sidan av att berätta vad bilden föreställer presenteras även sökresultat relaterade till bilden. Är det en kommersiell produkt visas adresser till affärer som säljer prylen eller liknande produkter. Är det en restaurangskylt som fotograferats kan även adresser till andra restauranger i närheten dyka upp.

Appen har också en översättningsfunktion där svenska ingår. Dessutom finns en röst som läser upp sökresultaten.

I bildspelet som illustrerar den här artikeln finns exempel på hur Cam Find tolkat olika bilder. Bildtexterna är exakt de som presenterades med en blandning av engelska och svenska resultat.

Cam Find kan också läsa streckkoder och översätta fotograferade texter mellan olika språk.

Även om man inte tycker sig ha någon nytta av sökning med hjälp av bilder kan det vara intressant att testa Cam Find för att få en uppfattning om hur långt tekniken för bildigenkänning utvecklats.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer