Mobilen visar däcktrycket

2014-09-12 14:25  
Mobilen visar trycket i bildäcken samtidigt som en liten Bluetoothmottagre i bilen larmar med ljudsignaler om det behövs mer luft. Foto: Fobo

En liten manick på bildäckets ventil sänder lufttrycket trådlöst till mobilen.

Rätt tryck i bildäcken sparar bränsle, ger bättre vägegenskaper och ökar däckens livslängd. Att kolla trycket är ändå något som många slarvar med.

Har däcket tappat det mesta av sitt tryck kan det till och med bli farligt och kanske inte upptäckas innan en kurvtagning i hög fart.

Det har varit utgångspunkten för det malaysiska företaget Fobo som utvecklat den automatiska däckstrycksmätaren Fobo Tire. Den skruvas fast på däckets ventil och skickar information trådlöst till en mobil via Bluetooth.

Via en app kan man då se däckens tryck och få en varning om trycket är för lågt. Som ett medföljande tillbehör finns en liten mottagare som placeras i bilen och via ljudsignaler uppmärksammar föraren om något däck behöver mer luft.

Det "stöldskydd" som finns är att ventilkåporna bara kan användas tillsammans med ägarens mobil. Så en eventuell tjuv har ingen praktisk nytta av sitt stöldgods.

Företaget skriver på sin webbplats att de funderat på att förse sin manick med ett lås som bara kan öppnas med ett specialverktyg. Men den planen övergavs då det skulle ställa till med problem om användaren glömt eller tappat bort sin nyckel.

För att få in kapital för att utveckla sin produkt har Fobo vänt sig till Indiegogo dit önskat kapital redan flutit in.

De som redan nu förhandsbeställer Fobo Tire med planerad leverans i november 2014 får fyra ventilkåpor och mottagaren som placeras i bilen för motsvarande 640 kronor.

Jan Melin

Mer om: bilsäkerhet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer