Mobilen som talar texten

2014-09-23 12:21  
Med appen KNFB Reader i mobilen kan synskadade snabbt läsa menyer, anslagtavlor och annan text som omvandlas till tal. Foto: NationsBlind

En ny mobilapp för blinda omvandlar text till tal.

KNFB Reader är en ny mobilapp för synskadade. Rikta mobilens kamera mot en text så läses den upp på flera olika språk inklusive svenska.

Programvaran finns sedan tidigare för en Nokiamobil och säljs för omkring 10 000 kronor, men den nya appen för Iphone kostar bara 749 kronor och kommer senare även för Android.

Innan texten fotograferas lämnar appen instruktioner om hur kameran ska riktas in. Sedan är det bara att lyssna.

Då blir det lättare för synskadade att exempelvis läsa restaurangmenyer, kolla snigelpost och även följa det som visas i en presentation med Powerpoint.

Appen är utvecklad av K-NFB Reading Technology tillsammans med Sensotec och bygger på ett mångårigt samarbete mellan amerikanska National Federation of the Blind och AI-forskaren Ray Kurzweil.

På 1970-talet träffade han en blind person som beklagade sig över bristen på teknik för optisk teckeninläsning.

Det ledde till att Ray Kurzweil konstruerade en sådan läsmaskin. Den var stor som en tvättmaskin och kostade motsvarande 350 000 kronor, skriver Reuters.

Enligt flera nyhetskällor har KNFB Reader fått ett mycket gott mottagande.

- Det händer hela riden att jag har en text framför mig men ingen i närheten som kan hjälpa mig att läsa den. Exempelvis en sådan simpel sak som att jag vill veta om kaffepaketet jag ska köpa är koffeinfritt eller inte, säger Bryan Bashin, som är vd för Lighthouse for the Blind and Visually Impaired, till Reuters.

- Att nu kunna ta reda på det enkelt och blixtsnabbt med något jag har i fickan kommer helt klart att förändra livet.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer