Mobilen som seismograf

2013-10-03 14:49  
Med accelerometern i i en mobil kan man mäta styrka och riktning till ett jordskalv.

Ett nät av mobiler kan användas för att detektera jordbävningar och snabba på räddningsarbetet.

Moderna mobiler och surfplattor har oftast en inbyggd accelerometer som kan detektera rörelser. De utnyttjas bland annat i appar som via skakningar i marken kan mäta styrkan i en jordbävning.

Exempel är Seismometer Free för Apples iOS och Seismograph för Android som båda är gratis. Men de här apparna är inte avsedda för professionellt bruk. Nu har emellertid forskare vid det nationella institutet för geologi och vulkanologi, INGV, i Italien undersökt om de mycket billiga accelerometrarna som används i mobiler kan användas på ett professionellt sätt för att detektera jordbävningar, skriver INGV i ett pressmeddelande.

 På ett vibrerande bord placerades en millimeterstor accellerometer av samma typ som används i Iphone och som bara kostar några tiotals kronor. Bredvid den ställdes en professionell seismograf som kostar flera tiotusentals kronor.

"Resultatet var häpnadsväckande då prestandan i de två apparaterna var i det närmaste identisk", skriver INGV.

Men mobilkretsen ger inte tillfredsställande resultat vid små jordbävningar. Det som krävs är ett skalv med ett värde som är minst fem på Richterskalan vilket kännetecknas av att det kan orsaka större skador på dåligt konstruerade byggnader men endast mindre skador på välkonstruerade byggnader, enligt US Geological Survey.

De italienska forskarna säger emellertid att tekniken utvecklas snabbt och att accellerometrar för mobiler snart är så känsliga att de även kan detektera mindre skalv, skriver Seismological Society of America, SSA, i ett pressmeddelande.

Men även de kretsar som nu finns tillgängliga skulle kunna användas för att bygga seismiska nätverk av mobiler där ett stort antal enheter detekterar skalv och sänder data till en central där informationen utvärderas.

"Den stora mängden data gör att man snabbt kan identifiera områden där skadeverkningarna riskerar att bli störst och skicka dit räddningsstyrkor", skriver SSA.

- Antalet offer efter en jordbävning beror i huvudsak på skalvets storlek och hur snabbt räddningsoperationer kan sättas igång, säger forskaren Antonino D'Alessandro från INGV till Discovery.

Quake-Catcher Network vid Stanford University i Kalifornien är ett liknande projekt där forskare också använder billiga mobilkretsar för att detektera jordskalv. Men i det projektet används fristående seismografer som ansluts till nätet via datorer. De amerikanska forskarna har emellertid kommit längre än sina italienska kollegor då deras nät av frivilliga internetanvändare redan börjat byggas upp, skriver Discovery.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer