Mobilen smygkopierar kreditkortet

2013-04-29 14:09  

En mobil med en gratisapp kan läsa av kreditkortsdata på avstånd.

CBS News hävdar att vem som helst kan kopiera data från ett chipförsett kreditkort av en typ som bland annat används i Kanada. En mobil och en app är allt som behövs för att läsa av kortets nummer, utgångsdatum och innehavarens namn. Man behöver inte ens ha fysisk tillgång till kortet. Avläsningen kan göras på avstånd.

Mobilen som CBS använt är en Samsung Galaxy SIII som har en antenn för så kallad närfältskommunikation, NFC, vilken normalt används för att kommunicera trådlöst med andra apparater  på korta avstånd. Vilken app som används avslöjas inte men den sägs finnas för gratis nedladdning på Google Play.

När CBS testar lyckas de läsa av kreditkort på avstånd upp till tio centimeter även när kortet förvaras i en plånbok eller ficka.

En säkerhetsfirma i Kanada hävdar att de undersökt fall när mobiler med hjälp av appen använts för kortbedrägerier och säger även att appen utnyttjas för organiserad brottslighet i Europa.

I nästa generation av smartmobiler förväntas nya antenner som kan hantera NFC på längre avstånd, skriver CBS och tillägger att även chipförsedda körkort och pass kan tankas på data med hjälp av mobilappen.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer