Mobilen läser upp rss-flöden

2009-05-08 11:55  
Nyhetstelefonen snackar rss.

Ring ett telefonnummer så läser en röst upp de senaste nyheterna från ditt eget valda rss-flöde. Tjänsten är svensk och heter Nyhetstelefonen.

Med en ny svensk tjänst kan man få texter från Internets RSS-flöden upplästa i sin mobil.

Enda kostnaden för användaren är priset för ett lokalsamtal.

Tjänsten heter Nyhetstelefonen och drivs av företaget Voxway som även utvecklat tekniken med bidrag från Internetfonden.

– RSS har blivit en allt viktigare informationskälla som vi nu erbjuder dem som är synskadade, dyslektiker eller inte är uppkopplade mot internet, säger Tobias Öhman som är vd för Voxway. Ett företag som främst arbetar med talsvarstjänster.

För att använda den nya tjänsten krävs en registrering via webben. Där anger man sitt mobilnummer och vilken rss-tjänst man vill utnyttja.

Sedan är det bara att ringa till Nyhetstelefonen så läser en röst upp texterna från det valda RSS-flödet.

– Så den som inte har någon internetkopplad egen dator behöver hjälp med registreringen första gången. Men sedan behövs bara mobilen, säger Tobias Öhman.

Datorn behövs även om man senare vill ändra sin valda RSS-tjänst till en annan.

– Nyhetstelefonen är idag en betatjänst som vi utvecklar ständigt, säger Tobias Öhman.

Bland möjliga utvecklingsmöjligheter finns en funktion där även registreringen ska kunna göras direkt via mobilen utan att någon dator behöver användas.

– Om vi hittar någon finansiering funderar vi på möjligheten att användarna ska kunna skifta rss-flöden med röststyrning direkt i mobilen, säger Tobias Öhman.

Målsättningen är att Nyhetstelefonen ska kunna fortsätta att drivas som en gratistjänst plus kostnaden för mobilsamtalet.

– Vi hoppas att den kan fungera som en marknadsföringskanal för våra andra tjänster.

En sådan betaltjänst är att exempelvis en myndighet eller en tidning köper ett eget telefonnummer som går direkt till det egna rss-flödet. Då behöver användarna inte registrera sig själva eller sin telefon. Det är bara att ringa upp numret så kommer informationen direkt till mobilen.

En begränsning i Nyhetstelefonen är att den bara stöder rss-flöden på svenska.

Väljer man ett flöde på ett annat språk blir det som läses upp helt obegripligt.

Jan Melin

Mer om: RSS Mobiltjänst

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer