Mobilen hittar farlig mat

2013-10-04 13:10  

En liten spektrometer analyserar mat och visar via mobilen vad den innehåller.

Snart kan man på ett enkelt och snabbt sätt se vad som finns i maten. Då kan den som är glutenintolerant eller allergisk mot något annat direkt se om maten är lämplig att äta eller inte.

Apparaten heter Tellspec och innehåller en liten spektrometer som läser av en laserstråle som reflekterats av maträtten. Då olika ämnen har olika unika reflektionsmönster är det möjligt att bestämma vad maten innehåller.

Efter bearbetning i spektrometern skickas data via en mobilapp till en central server som gör en analys och skickar tillbaka uppgifter om matinnehållet till mobilen.

Enligt det kanadensiska företaget som utvecklat Tellspec kan deras mobiltillbehör identifiera  allergener, kemikalier, näringsämnen, kalorier och andra ingredienser i mat och dryck.

De allergener som kan hittas är exempelvis gluten, mjölk, jordnötter, ägg och skaldjur.

För exempelvis gluten anges träffsäkerheten till 99,8 procent och genomsnittet ligger på 97,7 procent. Men den patensökta Tellspec är fortfarande under utveckling och när den är färdig för marknaden om ungefär ett år räknar utvecklarna med en ännu större tillförlitlighet och fler ämnen som kan detekteras.

Men det är bara matens yttersta skikt som analyseras. Vill man vara på den säkra sidan får man skära upp det som ska granskas.

För att finansiera utvecklingsarbetet samlar företaget nu in kapital via Indiegogo. Om inte tillräckligt med pengar kommer in den vägen skriver Tellspec att de har andra finansiärer som ser till att produktionen kommer igång.

Det förväntade försäljningspriset för Tellspec kommer att bli motsvarande 1 300 kronor.

<iframe width="468" height="264" src="//www.youtube.com/embed/kcNj1DknDpg?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jan Melin

Mer om: Livsmedel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer