Mobilen hittar <br/>snabbast bilväg

2011-03-08 12:50  

Googles karttjänst för mobiler visar nu i realtid var trafiken flyter smidigast och snabbast.

En ny funktion i Google Maps Navigation för androidmobiler visar trafikläget i realtid.

Vägar med trafikhinder som köer och vägarbeten får en annan färgmarkering än vägar där trafiken flyter på hyggligt eller bra.

När ett hinder finns visas automatiskt en alternativ rutt som kanske är längre men ändå bedöms vara snabbare.

Informationen till systemet kommer dels från statistiska data om hur trafikläget på en viss väg brukar vara vid en viss tid. Men det nya är att denna information nu har kompletterats med realtidsinformation. Den kommer bland annat från de trafikanter som använder Google Maps Navigation. När funktionen ”My Location” är aktiverad sänder mobilen automatiskt anonyma uppgifter om egen fart och position till Google. Där bearbetas informationen och blir till bedömningar av hur trafiken flyter.

Den realtidsbaserade trafikinformationen finns även tillgänglig via webben på Google Maps. Men då får man själv leta upp den väg man vill ha information om.

Vid lanseringen fungerar tjänsten främst i USA och vissa områden i Europa, dock ej Sverige. Men några enstaka finska vägar har smugit sig in i systemet.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer