Mobilen blir<br></br> ett mikroskop

2009-11-09 14:18  

En vanlig kameramobil kan enkelt byggas om till ett mikroskop. Då kan sjukdomar upptäckas långt från sjuhusens laboratorier.

Några standardkomponenter för en 50-lapp plus lite programvara förvandlar en kameramobil till ett mikroskop.

Det kan användas för att upptäcka sjukdomar via ett blodprov som analyseras i mobilen.

Mobilmikroskopet har utvecklats av Aydogan Ozcan som är assisterande professor i elektronik vid University of California i Los Angeles.

En unik detalj är att inga linser eller annan optik används. Istället läggs det som ska undersökas direkt på mobilens bildsensor och bestrålas av enkla blåljusdioder.

När diodljuset träffar undersökningsobjektet interfererar det med omgivande ljus och skapar ett hologram som detekteras av bildsensorn, skriver New York Times.

Bilden som alstras analyseras sedan av programvara som laddats in i mobilen och skickas vidare via mobilnätet eller en trådlös internetkoppling till ett laboratorium för en noggrann analys.

Om det är ett bodprov som granskas är det möjligt att omgående diagnosticera malaria, blodbrist, infektioner och om en hiv-smittad person har Aids, enligt ett pressmeddelande från UCLA.

Tekniken kan även användas för att exempelvis upptäcka hälsofarliga bakterier i dricksvatten i ett katastrofområde.

En analys med den här metoden går också mycket snabbare än vanlig mikroskopering där ett tränat öga systematiskt avsöker objektet steg för steg.

– Då det inte behövs någon lins kan synfältet jämfört med ett mikroskop ökas hundrafalt, säger Aydogan Ozcan i pressmeddelandet.

Med den nya metoden skapas via hologramet en bild av hela objektet vilket gör att cellförändringar kan upptäckas omedelbart.

Ungefär som att direkt kunna hitta en nål i en höstack, skriver New York Times.

Aydogan Ozcan har nu startat det nya företaget Microskia för att kommersialisera sin nya teknik som han döpt till Lucas vilket betyder Lensless Ultra-wide-field Cell Monitoring Array platform based on Shadow imaging.

Vid sidan av att bygga om kameramobiler till mikroskop ska Microskia även utveckla små enkla fristående mikroskop som kan anslutas till en bärbar dator eller mobil via usb.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer