Mobilen analyserar drinken

2015-04-07 14:18  
Innehållet i en drink ska kunna analyseras med mobilen. Foto: Tel Aviv University

Med en ny sensor kan mobilen visa vad saker är tillverkade av.

Kan jag lita på att drinken på bordet inte blandats ut med något fuffens?

Det är en fråga som ska kunna besvaras med hjälp av mobilen, enligt forskare vid universitetet i Tel Aviv.

De har utvecklat en så kallad hyperspektral kamera som mäter ett brett ljusspektrum och identifierar det unika elektromagnetiska "fingeravtrycket" från olika substanser och skriver ut vilka beståndsdelar som finns i det som filmats eller fotats.

För det krävs att kameran är nätkopplad då analysen görs i en central server som skickar tillbaka informationen till mobilen.

Den här typen av kameror finns sedan tidigare men de israeliska forskarna tror sig vara först med ett system som kan integreras i en vanlig mobil.

Tänkbara användningsområden är hälsoundersökningar på distans, industriell kvalitetskontroll och analys av jordbruksprodukter och andra typer av födoämnen.

Tekniken presenterades i början av mars vid mobilmässan i Barcelona och i juni räknar forskarna med att kunna demonstrera en prototyp.

Enligt universitetet diskuterar nu forskarna med bland andra mobiltillverkare och fordonstillverkare för att vidareutveckla tekniken.

Jan Melin

Mer om: Mobilkamera Kemi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer