Mjuka robotfisken Sofi kan utforska havets mysterier

2018-03-22 13:50  

Den mjuka robotfisken Sofi kan ge forskare nya möjligheter att avslöja några av havets många mysterier.

Robotfisken Sofi har utvecklats av forskare vid CSAIL, MIT:s labb för datavetenskap och artificiell intelligens, för att utforska marint liv och störa det så lite som möjligt. Resultaten av Sofis testkörning i Regnbågsreven bådar gott.

Den mjuka robotfisken har klarat att simma rakt, vända och dyka både upp och ner, till 18 meters djup, och har opererat i upp till 40 minuter. Den verkar inte heller ha stört riktiga fiskar, utan har kunnat smälta in i sin omgivning.

”Såvitt vi vet är det här den första robotfisken som kan simma obehindrat i tre dimensioner under längre tidsperioder. Vi är exalterade över möjligheten att kunna använda ett sådant här system för att komma närmare marint liv än människor kan komma på egen hand”, säger forskaren Robert Katzschmann, huvudförfattare till artikeln som har publicerats Science Robotics, i en kommentar.

Forskarna bakom Sofi ska nu arbeta med att förbättra robotfisken. Bland annat vill de att fisken ska kunna simma snabbare, och att den i framtiden på egen hand ska kunna följa riktiga fiskar.

”Vi ser Sofi som ett första steg mot att utveckla ett sorts undervattenobservatorium. Den har potential att bli ett nytt sorts verktyg för havsexpedition och kan öppna upp nya vägar för att avslöja mysterierna i det marina livet”, säger Daniela Rus, chef på CSAIL och medförfattare till artikeln.

Sofis beståndsdelar

Inuti Sofi finns en kamera som kan ta högupplösta foton och filma, en motor som pumpar in vatten till två kammare i fiskstjärten, för att få den att röra sig, och ett litiumbatteri. Fiskens bakre halva är gjord i silikongummi och flexibel plast. Robotfisken styrs med hjälp av en Super Nintendo-kontroll.

Ania Obminska

Mer om: Robot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer