Minsta termometern vässar elektroniken

2016-04-29 12:34  
Genom att ändra ordningen på de fyra nukleotiderna A, G, C och T i dna-molekylen kan man bestämma vid vilken temperatur den ska vikas. Foto: Alamy

Forskare har skapat en termometer av dna som är 20 000 gånger tunnare än ett hårstrå.

Sedan länge är det känt att dna-molekylen viks ut när den hettas upp. Den egenskapen har nu forskare vid University of Montreal använt för att skapa en dna-termometer som bara är fem nanometer bred och sägs vara världens minsta termometer. Den ska bland annat kunna användas för att mäta temperaturen i individuella celler vilket kan ge nya insikter inom molekylärbiologin, skriver universitetet i ett pressmeddelande.

- Vi vet att temperaturen i människokroppen hålls vid 37 grader Celsius men vi har ingen kunskap om det finns stora temperaturvariationer i nanoskalan inuti individuella celler, säger professor Alexis Vallée-Bélisle vid University of Montreal som är medförfattare till en rapport som publicerats i Nano Letters.

Genom att ändra ordningen på de fyra nukleotiderna A, G, C och T som bygger upp dna-molekylen kan forskarna bestämma vid vilken temperatur termometern i form av dna-molekylen ska vikas ihop eller vecklas ut.

Via optiska sensorer kan vikningen detekteras och ge en enkel avläsbar signal som en funktion av temperaturen, skriver universitetet.

Forskarna tror att deras dna-termometer inom en nära framtid kan bli ett verktyg för elektronikutvecklare som då kan mäta lokala temperaturskillnader på nanonivå  i olika kretsar och då exempelvis kunna hitta oönskade värmepunkter.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer